Saturday, 4 March 2017

Belajar Menulis

Assalamualaikum 💜

Sedar tak sedar dah hampir dua minggu belajar menulis dengan Tuan Fendy, yang berkhidmat sebagai Senior Optical Consultant di Ipoh.

Perasaan kali pertama tu memang 'excited' sebab saya memang suka menulis sejak tahun 2011 di blog. Walaupun penulisan saya tunggang langgang dan syok sendiri, tapi saya tetap nak juga belajar menulis. Orang kata menulis ni dapat menenangkan jiwa dan meluahkan ilham.

Pernah suatu dulu, saya bercita-cita nak menjadi seorang penulis buku Fixi. Jangan gelak tau, sebab tu impian saya masa tu haha. Ingat lagi waktu mula-mula Tuan Fendy bagi beberapa tugasan untuk saya siap kan, perasaan menulis buat kali pertama dengan cara berhemah tu memang payah juga, sebab saya biasa menulis dengan gaya kampung, pasar dan santai. Memang 'berdebor' bak kata orang Perak. Memang takda 'confident' level yang tinggi.

Tapi, berkat ilmu saya yang senipis kulit bawang ni saya pun 'apply' dalam tugasan. Tak apa la kalau Tuan nak komen teruk pun asalkan teguran tu membina. Lagipun Tuan dan janji nak ajar sampai pandai. Terus bersemangat waja 💪

Lepas selesai siapkan tugasan yang Tuan Fendy bagi, malam tu saya terus 'submit'. Dalam hati ni apalah yang Tuan akan komen. Lama dah tak menulis, saya rasa memang 'hancus' laa.

Tuan Fendy typing..............

"Good job akak! Bagus! Akak ada bakat menulis, jangan sia-siakan, buat story hari-hari tau.."

Dapat je whatsapp dari Tuan Fendy, terus kembang setaman. Haha cuma ada la dia tegur tegur sikit mengenai ayat-ayat. Tapi allahamdulillah, sejak belajar dengan Tuan Fendy ni saya sendiri dapat rasakan memang banyak 'improvement' dalam penulisan saya. 'Excited' nak belajar lagi. Terima kasih Tuan.

No comments:

Post a Comment