Saturday, 4 March 2017

Impian Seorang Picisan

Assalamualaikum 💜


Dari kecik lagi saya suka pada kecantikan. Ingat lagi sewaktu umur saya 5 tahun rasanya, saya suka curi-curi pakai gincu mama. Entah kenapa nampak je gincu 'happy' gila. Sampai patah laa gincu saya tenyeh. Haha

Entah kenapa waktu tu, suka sangat dengan lipstick. Mungkin sebab ikut jejak mama saya dulu.

Sampai lah bila dah besar ni makin membuak buak perasaan suka tu, nampak je benda cantik, sukaaa, nampak je benda cantik, sukaaa. Memang suka laa tengok benda benda yang cantik. Tapi dah namanya perempua, memang kebanyakannya suka bab kecantikan ni.

Disebabkan terlalu taksub dengan bab kecantikan, lalu lepas SPM saya terus apply diploma dalam pengurusan kecantikan. Tapi, mulanya dapat tentangan dari ayah.

"Kamu betul ke nak ambik bidang tu? Kamu dah fikir elok elok ke? Ade ke kerja nanti? Jangan lepas belajar mengangur dah laa.. "

Bila ayah cakap macam tu, memang sedikit sebanyak rasa 'down'. Semangat menurun. Rasa macam ditampar tampar dilempang lempang sebab apa yang kita nak tak disetuju. Sakitnya tu disini di dalam hati ku tauuu rasanya.

Tapi, biasa laa dulu umur 19 tahun memang perasaan memberontak, saya pulak jenis yang kalau nak, memang nak jugak. Darah muda la katakan, ikot je hati ni.

Alhamdulillah, lepas 3 tahun belajar dalam bidang kecantikan, saya berjaya mendapat segulung Diploma. Sebab minat yang mendalam dalam bidang kecantikan, In shaa Allah, suatu hari nanti saya akan keluarkan produk kecantikan dan kesihatan untuk kulit. Mohon yang membaca cerita saya ini mendoakan kejayaan saya. In shaa Allah.

Ikot lah kata hati, jika betul betul nak, buat sampai jadi dan buktikan pada orang yang merendahkan kita yang kita mampu buat.
No comments:

Post a Comment